Wie naar de Grand Canyon afreist kan haast niet om de Hoover Dam heen!

Helikoptervluchten, bus tours en vervoer met eigen huurauto leiden je allemaal langs de op één na grootste dam van Amerika. Jaarlijks ontvangt de Hoover Dam bijna 1 miljoen bezoekers. Genoeg redenen om de Hoover Dam Tours op een rij te zetten!

Hoover Dam Helikopter Tour

Hoover Dam Helikopter Tour

Hoover Dam Tours

Er zijn diverse mogelijkheden om de Hoover Dam te bekijken: vanuit de lucht, met georganiseerd vervoer (met de bus) of op eigen gelegenheid.

1. Vanuit de lucht

Heb je een helikoptervlucht vanuit Las Vegas naar de Grand Canyon geboekt (of ben je voornemens om dat te doen)? Goed nieuws: Vrijwel alle helikoptervluchten naar de Grand Canyon vliegen over de Hoover Dam!

Ook is er een helikoptervlucht vanuit Las Vegas naar de Hoover Dam en weer terug (de Lake View Heli Tour). Qua kosten erg aantrekkelijk: op het moment van schrijven 39 dollar per persoon! Let wel; De Hoover dam ligt dichtbij Las Vegas (zeker met een helikopter), de vlucht neem slechts enkele minuten in beslag.

2. Georganiseerde Tour vanuit Las Vegas

Vanuit de lucht niet helemaal je ding? Er gaat uiteraard ook een bus vanuit Las Vegas naar de Hoover Dam. Met de Hoover Dam Bus Tour wordt je opgehaald vanaf je hotel in Las Vegas en rij je in 45 minuten naar de Hoover Dam. Je bent anderhalve uur bij de Hoover Dam, waarbij je toegang hebt tot het Visitor Center, het museum en de film “Construction of the Hoover Dam”.

3. Eigen vervoer

Uiteraard kun je de Hoover Dam ook op eigen gelegenheid bezoeken, bijvoorbeeld met je huurauto onderweg naar de Grand Canyon. De Dam is uitstekend bereikbaar en er is goede parkeergelegenheid aanwezig.

De Hoover Dam biedt de tour “Hoover Dam Powerplant Tour” aan, die je al online kunt reserveren. Scheelt weer een wachtrij! Enkele details van de tour:

 • Je kunt de tour tot 90 dagen voor je bezoek reserveren.
 • De kosten bedragen $15 voor volwassenen en $12 voor kinderen (4 – 16 jaar) en senioren (62+).
 • Wat krijg je ervoor? Best veel! Toegang tot het visitors center met een tentoonstelling over de Hoover Dam, een 10 minuten durende film over de Hoover Dam, een rondleiding in de constructie van de dam (te bereiken met een lift die 160 meter afdaalt) en toegang tot “The Observation Deck”, met mooie uitzichten over de dam en Lake Mead.
 • Handige links: alle details van de Powerplant Tour vind je hier. En de tickets voor deze tour kun je hier reserveren.
 • De Hoover Dam wordt uitgebaat door het bureau of Reclamation, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Film over de Hoover dam

Hoover Dam geschiedenis

Aanleiding bouw Hoover Dam
Miljoenen jaren stroomde de Colorado Rivier ononderbroken van de Rocky Mountains naar de Golf van Californië. Met haar verwoestende kracht heeft de Colorado over de tijd heen een bijzonder indrukwekkend landschap achtergelaten met de kenmerkende kolossale kloven zoals de Grand Canyon en de Black Canyon. De smeltende sneeuw vanuit de Rocky Mountains zorgde voor enorme instroom in de Colorado met overstromingen tot gevolg. Elke lente opnieuw.

Uitzicht vanaf de Hoover Dam

Uitzicht vanaf de Hoover Dam

Toen nederzettingen zich begonnen te vestigen in de lager gelegen gebieden leidde dit natuurgeweld tot overlast en veel schade. Vooral de boerderijen die hier gevestigd waren hadden hier veel onder te leiden. De onstuimige rivier moest getemd worden.

Daarom opperde Herbert Hoover in 1921 de bouw van wat toen Boulder Dam zou gaan heten (als het gelijknamige deel van de Canyon: Boulder Canyon). Door de betrokkenheid en inzet van de toenmalige Minister van Economische Zaken heeft de dam de naam Hoover Dam gekregen. De uiteindelijke locatie bevindt zich ter hoogte van de Black Canyon. Naast dat de dam de periodieke overstromingen onder bedwang zou gaan houden, zou het water opgeslagen kunnen worden voor irrigatie- en gebruiksdoeleinden. Een zelfvoorzienende dam die vanuit water opgewekte elektriciteit inkomen zou kunnen realiseren.

Bouw Hoover Dam
In 1931 – inmiddels had Hoover zich opgewerkt tot 31ste president van de Verenigde Staten – startte de bouwwerkzaamheden van de reusachtige stuwdam. Duizenden mannelijke werkers (± 21.000) kwamen met hun families naar de Black Canyon om de Colorado te temmen. Tijdens de Grote Depressie waren de omstandigheden bijzonder ellendig om in te werken. Onuitstaanbare hitte en een groot gebrek aan hygiëne leidde uiteindelijk tot de dood van 96 mensen. Dit leidde tot zoveel protest dat het stadje Boulder City versneld werd gebouwd.

Voltooiing Hoover Dam
Twee jaar eerder dan verwacht voltooide de bouw van Hoover Dam in 1936. Bijzonder aan het project was dat het beton in verticale kolommen werd gestort. Dit ten behoeve van het drogen van het materiaal. De Hoover Dam bevat 215 van die blokken welke vervolgens met een speciale techniek tot een monolithisch geheel werden gemaakt. Al met al goed voor zo’n 3,25 miljoen kubieke yards (= ongeveer 2.5 miljoen liter) aan beton. Dat is genoeg beton om een tweebaans weg van Seatlle, Washington naar Miami, Florida te leggen. Of een trottoir van ruim een meter breed de hele wereld rond (!). Daarnaast zijn voor de bouw bij benadering 5 miljoen vaten cement gebruikt en 8,5 miljoen aan dynamiet om het fundament in de Canyon-muren beschikbaar te maken.

Voor Las Vegas kwam het Hoover Dam Project overigens als geroepen. Het gaf een boost aan de economie die het zo hard nodig had in die tijd. In hun vrije tijd had men behoefte aan entertainment, trok naar de nabij gelegen gok-hoofdstad om hun zuur verdiende geld daar te spenderen. Daarnaast trok de dam toeristen aan en bloeide ook het toerisme in Las Vegas op.

Een ingrijpend en intensief, maar ook succesvol project. Sinds de voltooiing heeft de Hoover Dam al vele voordelen opgeleverd. Met 3.0 miljoen pk wekt de dam vandaag de dag jaarlijks 4 miljard kWh op. Genoeg om 1.3 miljard mensen in de staten Nevada (25%), Arizona (19%) en Californië (56%) te voorzien van energie. Daarnaast biedt de Hoover Dam water voorziening aan maar liefst 22 miljoen mensen in deze staten.

Turbines in de Hoover Dam

Turbines in de Hoover Dam

Lake Mead
Een bijproduct van de Hoover Dam is Lake Mead: een stuwmeer achter de dam van 640 km2 die zich strekt tot 177 kilometer achter de dam. Een maximale diepte van 149 meter zorgt dat het volume van dit enorme meer optelt tot 35,2 km³. Met een kustlijn van in totaal 885 km is het daarmee het grootste kunstmatige meer en reservoir in de Verenigde Staten (en de 16e grootste van de wereld). Het meer is vernoemd naar Elwood Mead, hoofd van U.S. Bureau of Reclamation toen Hoover Dam werd gebouwd. Hij hield toezicht tijdens het project.

Het meer is gelokaliseerd op een punt waar drie woestijn-ecosystemen te samen komen: the Mojave, Great Basin en the Sonoran deserts. Het omliggende gebied bevat daarom een zeer variërende flora en fauna, waarvan sommige soorten alleen daar te vinden zijn. Ook vind je daar indrukwekkend lava-heuvels, die wel 6 miljoen jaar oud zijn. Door het ontstaan van het meer na de bouw van de dam moesten verschillende omliggende dorpen geëvacueerd worden. Afhankelijk van de waterstand zijn ruïnes van deze plaatsen zichtbaar.

Kenmerken

 • Hoogte: 726.4 voet (221,4 meter).
 • Damdikte: Bovenaan is de dam ongeveer 15 meter breed, maar onderaan is dit rond de 200 meter.
 • Gewicht: 6.6 miljoen ton.
 • Maximum waterdruk: 45.000 pounds per square foot (ongeveer 20,5 duizend kilo per 0,09 m2).
 • Kosten: 49 miljoen dollar (tegenwoordig $676 miljoen).
 • Verkeer: Per dag passeren zo’n 13.000 a 16.000 mensen de dam.
 • Locatie: op de grens van Arizona en Nevada, vlakbij Boulder City, 48 km ten zuidoosten van Las Vegas.
 • Tijdzone: De Hoover Dam is exact gevestigd op de grens van Arizona en Nevada. Op het midden van de dam sta je dus in twee staten tegelijk. Ook sta je in twee tijdzones tegelijk: in Nevada geldt de Pacific Standard Time (PST) en in Arizona de Mountain Standard Time (MST). Een uur tijdsverschil. Hoe bijzonder is dat?