Hoover Dam

Bezoek de indrukwekkende Hoover Dam

Wie naar de Grand Canyon afreist kan niet om de Hoover Dam heen! Helikoptervluchten, bus tours en vervoer met eigen huurauto leiden je allemaal langs de op één na grootste dam van Amerika. Jaarlijks ontvangt de Hoover Dam bijna 1 miljoen bezoekers.

De Hoover Dam is gebouwd tijdens de grote depressie van de jaren 30. De beurskoersen storten in en er was sprake van grote economische neergang. Er werkten duizenden arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden aan de dam die op 1 maart 1936 geopend werd. De Hoover Dam is een indrukwekkend staaltje techniek met een rijke historie. Als je de kans hebt zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een Hoover Dam tour!

Helikoptervlucht over de Hoover Dam

Hoover Dam Helikopter Tour
Hoover Dam Helikopter Tour

Je kunt de Hoover Dam fantastisch bekijken vanuit een helikopter. Vrijwel alle helikoptervluchten vanuit Las Vegas met de bestemming Grand Canyon vliegen over de Hoover Dam. Bekijk via onderstaande button alle helicopter tours vanuit Las Vegas. Bij de tours kun je bij ‘Features’ zien of je langs de indrukwekkende Hoover Dam vliegt.

Hoover Dam Bus Tour

Bus Tour naar de Hoover Dam
Hoover Dam bus tour

Er gaat ook een bus vanuit Las Vegas naar de Hoover Dam. Met de Hoover Dam Bus Tour wordt je opgehaald vanaf je hotel in Las Vegas en rij je in 45 minuten naar de Hoover Dam. Je bent circa 2 uur bij de Hoover Dam en krijgt daar een rondleiding door de indrukwekkende dam. Na afloop van de 4,5 uur durende bus tour word je weer teruggebracht naar Las Vegas.

Losse tickets voor de Hoover Dam

Hoover Dam
Hoover Dam bezoeken

Uiteraard kun je de Hoover Dam ook op eigen gelegenheid bezoeken, bijvoorbeeld met je huurauto onderweg naar de Grand Canyon. De Dam is uitstekend bereikbaar en er is goede parkeergelegenheid aanwezig. De Hoover Dam biedt tours aan die je online kunt reserveren. Scheelt weer een wachtrij!

Je krijgt toegang tot het visitors center met een tentoonstelling, een 10 minuten durende film over de Hoover Dam, een rondleiding in de constructie van de dam (te bereiken met een lift die 160 meter afdaalt) en toegang tot “The Observation Deck”, met mooie uitzichten over de dam en Lake Mead.

Hoover Dam bezoeken

De Hoover Dam bezoeken kan op alle dagen van de week. De indrukwekkende stuwdam vlakbij Las Vegas is elke dag geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Let er wel op dat nieuwe bezoekers niet meer binnengelaten worden vanaf 16:15 uur en dat de laatste tour door de Hoover Dam vertrekt om 15:45 uur. Op feestdagen als Thanksgiving (vierde donderdag in november) en kerst is de Hoover Dam gesloten.

Veelgestelde vragen over de Hoover Dam

Wat kost het bezoeken van de Hoover Dam?

Je kunt de Hoover Dam van buiten bezichtigen, dat kost je helemaal niks. Wil je ook in de Hoover Dam, dan zijn er een aantal tours beschikbaar vanaf 10 dollar. Je kunt ook een georganiseerde bus tour vanuit Las Vegas boeken vanaf 54 dollar per persoon. En tot slot kun je over de Hoover Dam vliegen met een helikopter vanaf 200 a 300 dollar per persoon. Voor elk budget wat wils!

Kan ik parkeren bij de Hoover Dam?

Je kunt je auto voor 10 dollar parkeren in een parkeergarage vlakbij de Hoover Dam. Je kunt ook over de dam rijden (naar de Arizona kant) en je auto gratis parkeren op een enkele kleine parkeervelden. Parkeergelegenheid is hier beperkt, je moet dus geluk hebben of vroeg arriveren bij de Hoover Dam.

Kom je met een camper? Deze kun je niet parkeren in de parkeergarage. Ook dan moet je over de Hoover Dam rijden en deze aan de Arizona kant parkeren. Een kaart met alle parkeergelegenheden vind je op de website van Bureau of Reclamation. Je kunt op deze kaart ook zien of het gratis of betaald parkeren betreft.

Hoeveel tijd heb je nodig op de Hoover Dam?

Aangekomen bij de Hoover Dam kun je de Guided Dam Tour en Power Plant Tour doen. De Guided Dam Tour duurt één uur en de Power Plant Tour 30 minuten. Daarnaast breng je tijd door in het Visitor Center en wil je natuurlijk de Dam van buitenaf bewonderen. Je kunt je in totaal dus gerust 2 a 4 uur vermaken in en rondom de Hoover Dam.

Wat zijn de openingstijden van de Hoover Dam?

De Hoover Dam is geopend van 09:00 tot 17:00 uur, Thanksgiving (vierde donderdag van november) en Kerst uitgezonderd. De deuren van de dam sluiten om 16:15 uur en de laatste Hoover Dam tour vertrekt om 15:45 uur.

Hoe hoog is de Hoover Dam?

De Hoover Dam is 726.4 voet hoog, oftewel 221,4 meter.

Hoeveel heeft de Hoover Dam gekost?

De Hoover Dam is tussen 1930 en 1936 gebouwd. De kosten om de Dam te bouwen bedroegen 49 miljoen dollar. Vandaag de dag zou dit neerkomen op circa 1 miljard dollar.

In welke tijdzone ligt de Hoover Dam?

De Hoover Dam is exact gevestigd op de grens van Arizona en Nevada. Op het midden van de dam sta je dus in twee staten tegelijk. Ook sta je in twee tijdzones tegelijk: in Nevada geldt de Pacific Standard Time (PST) en in Arizona de Mountain Standard Time (MST). Een uur tijdsverschil. Hoe bijzonder is dat?

Film over de Hoover dam

Hoover Dam geschiedenis

Aanleiding bouw Hoover Dam
Miljoenen jaren stroomde de Colorado Rivier ononderbroken van de Rocky Mountains naar de Golf van Californië. Met haar verwoestende kracht heeft de Colorado over de tijd heen een bijzonder indrukwekkend landschap achtergelaten met de kenmerkende kolossale kloven zoals de Grand Canyon en de Black Canyon. De smeltende sneeuw vanuit de Rocky Mountains zorgde voor enorme instroom in de Colorado met overstromingen tot gevolg. Elke lente opnieuw.

Uitzicht vanaf de Hoover Dam
Uitzicht vanaf de Hoover Dam

Toen nederzettingen zich begonnen te vestigen in de lager gelegen gebieden leidde dit natuurgeweld tot overlast en veel schade. Vooral de boerderijen die hier gevestigd waren hadden hier veel onder te leiden. De onstuimige rivier moest getemd worden.

Daarom opperde Herbert Hoover in 1921 de bouw van wat toen Boulder Dam zou gaan heten (als het gelijknamige deel van de Canyon: Boulder Canyon). Door de betrokkenheid en inzet van de toenmalige Minister van Economische Zaken heeft de dam de naam Hoover Dam gekregen. De uiteindelijke locatie bevindt zich ter hoogte van de Black Canyon. Naast dat de dam de periodieke overstromingen onder bedwang zou gaan houden, zou het water opgeslagen kunnen worden voor irrigatie- en gebruiksdoeleinden. Een zelfvoorzienende dam die vanuit water opgewekte elektriciteit inkomen zou kunnen realiseren.

Bouw Hoover Dam
In 1931 – inmiddels had Hoover zich opgewerkt tot 31ste president van de Verenigde Staten – startte de bouwwerkzaamheden van de reusachtige stuwdam. Duizenden mannelijke werkers (± 21.000) kwamen met hun families naar de Black Canyon om de Colorado te temmen. Tijdens de Grote Depressie waren de omstandigheden bijzonder ellendig om in te werken. Onuitstaanbare hitte en een groot gebrek aan hygiëne leidde uiteindelijk tot de dood van 96 mensen. Dit leidde tot zoveel protest dat het stadje Boulder City versneld werd gebouwd.

Voltooiing Hoover Dam
Twee jaar eerder dan verwacht voltooide de bouw van Hoover Dam in 1936. Bijzonder aan het project was dat het beton in verticale kolommen werd gestort. Dit ten behoeve van het drogen van het materiaal. De Hoover Dam bevat 215 van die blokken welke vervolgens met een speciale techniek tot een monolithisch geheel werden gemaakt. Al met al goed voor zo’n 3,25 miljoen kubieke yards (= ongeveer 2.5 miljoen liter) aan beton. Dat is genoeg beton om een tweebaans weg van Seatlle, Washington naar Miami, Florida te leggen. Of een trottoir van ruim een meter breed de hele wereld rond (!). Daarnaast zijn voor de bouw bij benadering 5 miljoen vaten cement gebruikt en 8,5 miljoen aan dynamiet om het fundament in de Canyon-muren beschikbaar te maken.

Voor Las Vegas kwam het Hoover Dam Project overigens als geroepen. Het gaf een boost aan de economie die het zo hard nodig had in die tijd. In hun vrije tijd had men behoefte aan entertainment, trok naar de nabij gelegen gok-hoofdstad om hun zuur verdiende geld daar te spenderen. Daarnaast trok de dam toeristen aan en bloeide ook het toerisme in Las Vegas op.

Een ingrijpend en intensief, maar ook succesvol project. Sinds de voltooiing heeft de Hoover Dam al vele voordelen opgeleverd. Met 3.0 miljoen pk wekt de dam vandaag de dag jaarlijks 4 miljard kWh op. Genoeg om 1.3 miljard mensen in de staten Nevada (25%), Arizona (19%) en Californië (56%) te voorzien van energie. Daarnaast biedt de Hoover Dam water voorziening aan maar liefst 22 miljoen mensen in deze staten.

Turbines in de Hoover Dam
Turbines in de Hoover Dam

Lake Mead
Een bijproduct van de Hoover Dam is Lake Mead: een stuwmeer achter de dam van 640 km2 die zich strekt tot 177 kilometer achter de dam. Een maximale diepte van 149 meter zorgt dat het volume van dit enorme meer optelt tot 35,2 km³. Met een kustlijn van in totaal 885 km is het daarmee het grootste kunstmatige meer en reservoir in de Verenigde Staten (en de 16e grootste van de wereld). Het meer is vernoemd naar Elwood Mead, hoofd van U.S. Bureau of Reclamation toen Hoover Dam werd gebouwd. Hij hield toezicht tijdens het project.

Het meer is gelokaliseerd op een punt waar drie woestijn-ecosystemen te samen komen: the Mojave, Great Basin en the Sonoran deserts. Het omliggende gebied bevat daarom een zeer variërende flora en fauna, waarvan sommige soorten alleen daar te vinden zijn. Ook vind je daar indrukwekkend lava-heuvels, die wel 6 miljoen jaar oud zijn. Door het ontstaan van het meer na de bouw van de dam moesten verschillende omliggende dorpen geëvacueerd worden. Afhankelijk van de waterstand zijn ruïnes van deze plaatsen zichtbaar.

Over de auteur

Author Pieter

Hoi, mijn naam is Pieter. In 2009 maakte ik mijn eerste reis naar de Verenigde Staten. In 2012, 2019, 2020, 2022 en 2023 mocht ik weer afreizen naar dit bijzondere land. Op deze website schrijf ik met veel passie en plezier over één van de mooiste wonderen van de natuur, de Grand Canyon. Op deze pagina vind je al mijn blogs.