Wandelingen en hikes in de Grand Canyon

Maak een wandeling of hike en ervaar de Grand Canyon echt!

Je beleeft de Grand Canyon pas echt met een mooie hike! Je ruikt de natuur, ziet de eekhoorntjes lopen en hebt alle tijd om de eeuwenoude kloof te aanschouwen.

Er zijn heel veel hikes die je kunt doen, van hele toegankelijke wandelingen over goed aangelegde paden tot avontuurlijke hikes met grote hoogteverschillen voor de ervaren en avontuurlijke wandelaar. Op deze pagina vind je 5 mooie hikes in de Grand Canyon.

Author Pieter

Tip: Zorg voor goede wandelschoenen

Wil je de populaire Bright Angel Trail of South Kaibab Trail lopen? Zorg dan voor goede wandelschoenen. De onverharde paden zijn goed begaanbaar maar je zult zeker stenen en kuilen tegenkomen. Ook is de ondergrond soms glad, goede grip is daarom belangrijk.

We hebben ook veel ouders met kinderen (vanaf een jaar of 6) op de trail gezien, veelal op gladde sportschoenen. Ook voor de kleintjes zijn wandelschoenen met een goed profiel zeker aan te raden.

Rim Trail

Grand Canyon uitkijkpunten met kinderen

We beginnen met een hele toegankelijke wandeling in de Grand Canyon, de Rim Trail. Bij deze trail ga je de Grand Canyon niet in maar loop je langs de rand.

De Rim Trail in de Grand Canyon is ongeveer 21,8 kilometer lang. Het biedt een prachtig uitzicht op de canyon en verbindt verschillende uitkijkpunten langs de South Rim (lees hier meer over alle uitkijkpunten aan de South Rim).

De wandeling is heel geschikt voor onervaren wandelaars of een wandeling met kinderen. De paden zijn goed aangelegd en onderweg vind je diverse faciliteiten zoals toiletgebouwen en een museum (Yavapai Geology Museum).

South Kaibab Trail

South Kaibab Trail wandelen in de Grand Canyon

De South Kaibab Trail is één van de mooiste trails in de Grand Canyon. De trail is ongeveer 7,5 mijl (12 km) lang en volgt een smalle richel langs de oostelijke rand van de canyon.

Het pad is goed onderhouden en biedt weinig schaduw, het is dus belangrijk om voldoende water en zonnebescherming mee te nemen. Onderweg kom je langs diverse mooie uitkijkpunten, zoals Ooh Aah Point en Skeleton Point.

Author Pieter

Tip: Neem genoeg water mee

Bij sommige trails, zoals de Bright Angel Trail, vind je onderweg waterpunten waar je je waterfles kunt bijvullen. Dat is bij de South Kaibab Trail niet het geval. Neem dus genoeg water mee, afgestemd op de duur van je wandeling en de temperatuur in de Canyon.

Houd er rekening mee dat je op de heenweg naar beneden wandelt. Zodra je terug wilt naar het startpunt moet je dus omhoog klimmen wat stukken zwaarder is. De South Kaibab Trail is één van de startpunten van de Rim to Rim trail. Je kunt dus ook de oversteek maken naar de North Rim (zie vorige trail uit deze blog).

South Kaibab Trail kaart

Bovenstaande foto is gemaakt bij het Grand Canyon Visitor Center. Het geeft een mooi overzicht van de hikes op de South Kaibab Trail. Je kunt lopen tot het eerste punt, genaamd Ooh Aah Point (1 tot 2 uur hike).

Je kunt ook een stuk verder wandelen, tot aan Cedar Ridge (2 tot 4 uur hike). Ben je een ervaren hiker? Loop dan door tot aan Skeleton Point (4 tot 6 uur hike). Neem altijd genoeg eten en water mee en realiseer je dat de terugweg stukken zwaarder is omdat je naar boven loopt.

Bright Angel Trail

Wandelen in de Grand Canyon Bright Angel trail

De Bright Angel Trail is een prachtige wandelroute die door de Grand Canyon in Arizona loopt. Het is een van de meest populaire routes in het park vanwege de prachtige uitzichten en de toegankelijkheid voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.

Author Pieter

Tip: Vertrek vroeg!

Het is aan te raden om je hike vroeg in de ochtend te starten. De temperatuur is dan nog erg aangenaam in de Canyon en het is relatief rustig op de trail. Wij vertrokken rond 06:15 uur in de ochtend en waren rond 09:00 uur weer terug.

Op de terugweg naar boven kwamen we veel mensen tegen die hun hike net gestart waren. Wat ons betreft rijkelijk laat, daar de temperatuur al flink aan het oplopen was.

De trail begint bij de South Rim van de Grand Canyon – ter hoogte van Bright Angel Lode – en strekt zich uit over ongeveer 12,8 kilometer naar de Colorado-rivier. De route volgt een oude Indiaanse handelsroute die vroeger werd gebruikt door de Havasupai-stam.

Tegenwoordig is het een populaire toeristische trekpleister die elk jaar duizenden bezoekers trekt. Wandelaars worden beloond met prachtige uitzichten op de kloof, waaronder uitkijkpunten zoals Indian Garden en Plateau Point. Onderweg kom je ook langs enkele historische gebouwen, zoals de Indian Garden en Ranger Station.

Ondanks de populariteit van de trail, moet wandelen op de Bright Angel Trail serieus worden genomen. De afdaling naar de rivier is relatief gemakkelijk, maar de terugkeer naar de top van de kloof kan uitdagend zijn vanwege de steile hellingen en de hoogte van het pad.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en voldoende water, eten en zonbescherming meeneemt. Bekijk voor een goede voorbereiding ook de PDF van National Park Service met alle informatie over deze wandeling.

Bekijk hier onze video van de Bright Angel Trail:

Author Pieter

Tip: Vergis je niet in de terugweg

Bij een wandeling in de Grand Canyon loop je naar beneden, de Canyon in. De reis naar beneden gaat vrij makkelijk. Er zal een moment komen dat je ook weer terug moet, naar de rand van de Grand Canyon. En die wandeling is stukken pittiger.

Na ruim 10 meter merk je het al aan je ademhaling en beenspieren. Ben je geen ervaren hiker? Daal dan niet te ver af de Grand Canyon in met de wetenschap dat je ook weer terug moet.

Al met al is de Bright Angel Trail een onvergetelijke wandelervaring waarin je de schoonheid van de Grand Canyon echt kun ervaren. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde wandelaar, deze trail is absoluut de moeite waard!

Bright Angel Trail Grand Ganyon

Bovenstaande foto is gemaakt bij het Grand Canyon Visitor Center. Het geeft een mooi overzicht van de hikes op de Bright Angel Trail. Je kunt lopen tot het eerste punt, genaamd Mile-and-a-Half Resthouse (2 tot 4 uur hike). Je kunt ook een stuk verder wandelen, tot aan Three Mile Resthouse (4 tot 6 uur hike).

Ben je een ervaren hiker? Loop dan door tot aan Plateau Point (8 tot 12 uur hike). Neem altijd genoeg eten en water mee en realiseer je dat de terugweg stukken zwaarder is omdat je naar boven loopt.

Rim to Rim trail

Rim to Rim trail Grand Canyon

Voor de zeer ervaren hikers is er de Rim to Rim trail, lopend van de South Rim (Grand Canyon Village) naar de North Rim. De afstand bedraagt 21 mijl (ruim 33 kilometer).

De hike is geliefd om de enorme uitdaging die het biedt en de grote diversiteit aan natuur. In de kloof is een enorme variëteit aan planten en dieren te vinden, iets wat de eerste aanblik van de dorre Grand Canyon niet doet vermoeden.

Je kunt de Rim trail starten vanaf de South Rim via de South Kaibab Trail of de Bright Angel Trail. Op onderstaande kaart zie je de route die start met de South Kaibab Trail.

Als je inzoomt op de kaart zie je dat je halverwege de wandeling (nabij de Colorado River) een camping (Bright Angel Campground) en lodge (Phantom Ranch) tegenkomt alwaar je de nacht kunt doorbrengen.

Veel mensen trekken 2 of 3 dagen uit voor de hike en kamperen onderweg. Het tijdig aanvragen (>6 maanden van te voren) van een overnachtingsplek is noodzakelijk.

Daarnaast is goed om te weten dat je toestemming nodig hebt van het Backcountry Information Center (lees hier meer). Zorg voor een zeer goede voorbereiding. Op Hikingguy.com vind je een uitgebreide wandelgids van de Rim to Rim trail.

Hermit Trail

Hermit Trail wandelingen Grand Canyon

De Hermit Trail is een van de meer uitdagende wandelpaden in de Grand Canyon ten westen van Grand Canyon Village. De trail is minder druk dan de populaire Bright Angel Trail en South Kaibab Trail.

Wat de Hermit Trail bijzonder maakt zijn natuurlijk de adembenemende uitzichten op de kloof en de omliggende bergen, maar ook het feit dat het er stukken rustiger is. Zorg voor een goede voorbereiding want deze Grand Canyon wandeling is op sommige plekken moeilijk en steil!

Veelgestelde vragen over wandelen in de Grand Canyon

Kan ik kamperen tijdens mijn wandeltocht in de Grand Canyon?

Ja, het is mogelijk om te kamperen tijdens een wandeltocht in de Grand Canyon. Er zijn verschillende campings verspreid over de kloof waar je kunt kamperen.

Voor campings in de Grand Canyon is een reservering verplicht. Je kunt een reservering maken via de website van de National Park Service. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te reserveren, omdat campings snel volgeboekt zijn, vooral tijdens het hoogseizoen.

Over de auteur

Author Pieter

Hoi, mijn naam is Pieter. In 2009 maakte ik mijn eerste reis naar de Verenigde Staten. In 2012, 2019, 2020, 2022 en 2023 mocht ik weer afreizen naar dit bijzondere land. Op deze website schrijf ik met veel passie en plezier over één van de mooiste wonderen van de natuur, de Grand Canyon. Op deze pagina vind je al mijn blogs.