Rondreis door West-Amerika [reisverslag]

Route 5 weken door West-Amerika

We maakten een rondreis van 5 weken door West-Amerika. Deze rondreis door West-Amerika is de meest geweldige reis die we met ons gezin hebben gemaakt. Op deze pagina vind je een uitgebreid reisverslag.

West-Amerika is niet voor niks ontzettend populair. Je vindt er wereldberoemde steden, tal van nationale parken, mooie autoroutes en de zee. Het heeft alles te bieden voor een prachtige roadtrip.

Op deze pagina lees je de route die we hebben afgelegd. Onze route door West-Amerika biedt mogelijk inspiratie voor jouw rondreis door Amerika.

We hebben de reis afgelegd met onze kinderen van 2 en 4 jaar. Het tempo lag daarom relatief laag, wat goed mogelijk was omdat we 5 weken de tijd hadden. Ook waren de rijafstanden – op een enkele dag na – overzichtelijk.

Rondreis-door-West-Amerika

Onze route door West-Amerika

In onderstaand overzicht vind je onze route in het kort. We kunnen deze route van harte aanbevelen.

We hebben ontzettend veel natuur gezien; de bossen van Yosemite, de kloven van de Grand Canyon, de bergen van Zion, dolfijnen bij Pismo Beach en walvissen bij Monterey.

Daarnaast hebben we de steden Los Angeles, Las Vegas, San Francisco en San Diego bezocht.

Aankomst in San Francisco. We verbleven hier 4 nachten.
Rijden naar Yosemite National Park (353 km). We verbleven hier 3 nachten.
Rijden naar Seqouia National Park (232 km). We verbleven hier 2 nachten.
Rijden naar Las Vegas (602 km). We verbleven hier 2 nachten.
Rijden naar Zion National Park (265 km). We verbleven hier 3 nachten.
Rijden naar Bryce Canyon (197 km). We verbleven hier 2 nachten.
Rijden naar Page (302 km). We verbleven hier 2 nachten.
Rijden naar Grand Canyon National Park (222 km). We verbleven hier 2 nachten.
Rijden naar Kingman (262 km). We verbleven hier 1 nachten.
Rijden naar Palm Springs (397 km). We verbleven hier 2 nachten.
Rijden naar San Diego (207 km). We verbleven hier 3 nachten.
Rijden naar Los Angeles (192 km). We verbleven hier 4 nachten.
Rijden naar Pismo Beach (296 km). We verbleven hier 1 nachten.
Rijden naar Monterey (542 km). We verbleven hier 3 nachten.
Rijden naar San Francisco (160 km). Bij aankomst vlogen we weer naar Amsterdam.

Onze route op Google Maps

Hieronder is onze route te zien in Google Maps. Zoals te zien is het een uitgebreid rondje West-Amerika. Deze route is in ongeveer 3 tot 4 weken af te leggen. Wij waren met 2 kleine kinderen en hebben er daarom 5 weken voor uitgetrokken.

Klimaat en beste reistijd West-Amerika

Onze kinderen waren ten tijde van de reis nog niet leerplichtig. Daarom hebben we de reis bewust gepland in mei.

En dat bleek een goede keuze. De temperatuur lag gemiddeld rond de 20 graden. Wij vinden dat een heerlijke temperatuur om activiteiten te ondernemen.

Uiteraard ben je rond deze tijd van het jaar niet verzekerd van schitterend weer. Frisse dagen met bewolking hebben we ook gehad. Daar stonden weer hele mooie en zonnige “zwembaddagen” tegenover.

Al met al kunnen we de maand mei als reistijd van harte aanbevelen. In de zomer kan het in West-Amerika ruim 40 graden worden. Daar worden de meeste mensen (en vooral kleine kinderen) niet heel blij van.

Startpunt rondreis: 4 nachten in San Francisco

Onze reis door West-Amerika begon in het schitterende San Francisco. Opvallend voor deze stad is de ontspannen sfeer. De mensen zijn aardig, geïnteresseerd en behulpzaam.

We hadden een idyllische B&B geboekt in een rustige wijk aan de rand van het Presidio Park. De B&B was een groot woonhuis waar de eigenaren Kathleen en haar man een aantal kamers verhuren.

Ons verblijf in My Rosegarden Guest Rooms droeg enorm bij aan onze geweldige tijd in San Francisco. De locatie was fantastisch: een rustige wijk en op fietsafstand van de Golden Gate Bridge. Met een Uber taxi waren we in ongeveer 10 minuten in downtown San Francisco.

De eigenaresse zette elke ochtend een heerlijk en gevarieerd ontbijt klaar. Elke dag maakte ze weer wat anders klaar. Een hele huiselijke en gezellige sfeer!

San Francisco Bed and Breakfast

Onze B&B in San Francisco

San Francisco B&B

Eetkamer waar het ontbijt werd geserveerd

Wat te doen in San Francisco?

De eerste dag hebben we Baker Beach bezocht, een groot strand met een prachtig uitzicht op de Golden Gate Bridge. Het strand ligt op loopafstand van de bed and breakfast.

Tijdens onze korte wandeling van de B&B naar Baker Beach keken we onze ogen uit. Onderweg kom je schitterende typisch Amerikaanse huizen tegen. Het is net alsof je op een Amerikaanse filmset bent.

Onze kinderen op Baker Beach met de Golden Gate Bridge op de achtergrond:

De tweede dag hebben georganiseerde tour door China Town gedaan met een gids (→ zie China Town tour). Wij vonden dit een hele leuke manier om San Francisco beter te leren kennen en verhalen te horen van een local.

Tijdens de rondleiding door China Town waren er kleine opdrachten voor de de kinderen zodat ook zij op een leuke manier betrokken werden. Hoewel het een groepsactiviteit was, waren we de enige deelnemers.

Hoogtepunt van ons bezoek aan San Francisco was de fietstocht door Presidio Park, over de Golden Gate Bridge naar het schilderachtige dorpje Sausalito. Het is echt spectaculair om over deze imposante en beroemde brug te fietsen.

Fietsen door Presidio Park en over de Golden Gate Bridge:

Aan de andere kant van de brug ligt het prachtige plaatsje Sausalito. Het is werkelijk een prachtig dorpje waar je heerlijk kunt lunchen aan het water met de skyline van San Francisco als decor op de achtergrond. Wij hebben geluncht bij Barrel House, een aanrader!

Uitzicht vanuit Sausalito

Uitzicht op de Golden Gate Bridge vanuit Presidio Park

Met de boot van Sausalito naar San Francisco

Met de boot van Sausalito terug naar San Francisco

3 nachten in Yosemite National Park

Yosemite National Park is één van de mooiste natuurgebieden in West Amerika. Wat ons betreft een absolute “must see” als je een rondreis door West-Amerika maakt. Je kunt er prachtige wandelingen maken en de uitzichten over de valleien en watervallen zijn adembenemend mooi.

Tip: zorg voor een goede navigatie. Het bereik in Yosemite National Park is erg slecht, we hebben zeker een uur door het park gereden zonder connectie met Google Maps. Gelukkig hadden we ook nog een kaart gedownload (voor offline gebruik) via de app Maps.me, waardoor we het huisje in Yosemite alsnog konden vinden.

Tip om alvast in de sfeer te komen: Kijk de film Free Solo over ‘free climber’ Alex Honnold die zonder touwen de rotswand ‘El Capitan’ beklimt. Een prachtige documentaire waarin je ook veel van Yosemite kunt zien.

Wij hebben overnacht in een houten huisje in de bossen van Yosemite: The Redwoods In Yosemite. Het huisje ligt tussen de bomen en heeft een grote openhaard en veranda. Vanuit het huisje loop je zo de natuur in. Een prachtig huisje in Yosemite!

Uitzicht over Yosemite National Park

Uitzicht op de vallei van Yosemite National Park

Huisje in Yosemite National Park West Amerika

Ons huisje in Yosemite

2 nachten in Seqouia Nationale Park

Heb je ooit een boom gezien met een omtrek van ruim 22 meter? Die vind je in Seqouia National Park. Een prachtig bos met de grootste bomen ter wereld.

De meest opvallende attractie van het park is de General Sherman Tree, de grootste levende boom op aarde. De boom is naar schatting tussen de 2.200 en 2.700 jaar oud, 83,8 meter hoog en heeft een omtrek van 31 meter.

Tip: Neem warme kleding mee. Het was rond de 20 graden bij ons huisje maar hoog in de bergen bij de Seqouia bomen lag er sneeuw. Daar hadden wij met onze korte broeken geen rekening mee gehouden.

Seqouia National Park

Onze kinderen bij twee enorme Seqouia bomen

We verbleven bij de ingang van het Nationale Park, in de Buckeye Tree Lodge. Wat een fantastische plek aan een rivier en met een zwembad. Het hotel is eenvoudig, maar de prachtige en goede ligging maken van het hotel een belevenis.

Tip: wij hebben ‘s avonds gegeten in The Gateway Restaurant op een paar minuten lopen van Buckeye Tree Lodge. Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht op de snel stromende rivier.

Buckeye Tree Lodge Seqouia Nationale Park

Voorzijde Buckeye Tree Lodge

Buckeye Tree Lodge

De tuin van Buckeye Tree Lodge

2 nachten in Las Vegas

We zijn 1 dag in Las Vegas geweest. Het is bijzonder om de gokstad van de wereld met eigen ogen te zien. In de avond hebben we een limousine tocht over de Las Vegas Strip gemaakt.

Onze kinderen vonden de limousine rit over de Las Vegas Strip erg leuk. In een limousine rijden is sowieso al een hele leuke ervaring en op de Strip is heel veel te zien. Tip: neem een kinderstoeltje mee wanneer je deze activiteit met jonge kinderen gaat ondernemen.

Bekijk hier een korte video van onze limousine rit door Las Vegas:

De stad Las Vegas ligt middenin de woestijn. Temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot boven de 40 graden. Heerlijk om hier een dagje zwembad in te plannen. Wij waren in mei in Las Vegas, de temperatuur lag iets boven de 20 graden. Net warm genoeg voor een ontspannen middag aan het zwembad.

We sliepen 2 nachten in het Tropicana Hotel aan de Las Vegas Strip tegenover het Excalibur Hotel en MGM Grand Hotel. Begin 2024 is het Tropicana Hotel definitief gesloten en maakt het plaats voor een nieuw Baseball stadion.

Las Vegas is een fascinerende en ook rauwe stad. Met enige regelmaat kom je dakloze mensen tegen die erg verward lijken te zijn. We vonden het daarom ook prima om de stad na één volle dag weer te verlaten.

3 nachten in Zion National Park

Dit is nou zo’n plek waar alles klopt. Het bezoek aan Zion National Park was één van de hoogtepunten van onze rondreis door West-Amerika.

We verbleven in een schitterend appartement in een kleinschalig resort: Cable Mountain Lodge. En dat in het idyllisch dorpje Springdale bij de ingang van Zion National Pak. Het appartement heeft een keukentje, grote slaapkamer, slaapbank en een terras.

De ligging van Cable Mountain Lodge is fantastisch. De lodge ligt op loopafstand van de ingang van het park. Ook vind je er een fietsverhuurbedrijf (→ Zion Outfitter), een supermarkt en een ontzettend leuk restaurant met live optredens (→ Zion Brewery).

Cable Mountain Lodge Zion

Voorzijde Cable Mountain Lodge

Zwembad Cable Mountian Lodge

Zwembad van Cable Mountain Lodge

2 nachten bij de cowboys

Een van de leukste ervaringen tijdens onze rondreis door Amerika was het logeren bij de cowboys van de Rockin’ R Ranch. Op de Ranch vind je veel paarden, een kinderboerderij, eetgelegenheid en kamers waarin je kunt overnachten. Er wonen echte cowboys op de Ranch die voor de dieren zorgen en leuke activiteiten ondernemen met de gasten.

Op de Ranch hebben we samen met de cowboys dieren eten gegeven, een rondrit in een huifkar gemaakt, paarden verzorgd en een paardrijtocht door de bergen gemaakt. ‘S avonds maakten we samen met de andere gasten een kampvuur. Zeker met kinderen is het bezoek aan de cowboys een geweldige ervaring!

Overnachten bij de cowboys in Bryce Canyon

Samen met de cowboys paarden verzorgen

2 nachten in Page

We vertrokken bij de Cowboys (vanuit het plaatsje Antimony) naar Page. Het plaatsje ligt vlakbij de wereldberoemde Horseshoe Bend en Antelope Canyon.

Tijdens ons verblijf in Page hebben we Antelope Canyon bezocht. Je kunt Antelope Canyon alleen bezoeken met een lokale gids. Antelope Canyon is erg populair onder toeristen, die af en aan in Jeeps naar de Canyon worden gereden. Het is prachtig om te zien maar bereid je voor op flinke drukte.

In Page verbleven we in 3-sterrenhotel Courtyard Page at Lake Powell. Een comfortabel hotel met zwembad en goede parkeergelegenheid.

Rondreis-door-West-Amerika

Antelope Canyon

Antelope Canyon rondreis west amerika

2 nachten in de Grand Canyon

Vanuit Page reden we naar het plaatsje Tusayan aan de Grand Canyon South Rim. De South Rim is de meest populaire kant van de Grand Canyon. Tusayan ligt op 3 kilometer rijden van de ingang (Park entrance) van Grand Canyon National Park en is dus een perfecte uitvalsbasis.

We verbleven in Red Feather Lodge. Het hotel ligt middenin Tusayan op loopafstand van diverse restaurants. In 13 minuten rijden ben je bij Mather Point, een van de populairste uitkijkpunten over de Grand Canyon. In 5 minuten rijden ben je bij Grand Canyon National Park Airport.

Wij maakten een helikoptervlucht over de Grand Canyon. Een fantastische ervaring, ook voor onze kinderen van 2 en 4 jaar. Onze dochter wou gelijk nog een keer.

Bekijk hier een video van onze helikoptervlucht:

1 nacht in Kingman

Vanuit de Grand Canyon vertrokken we voor een autorit van ruim 2,5 uur naar het plaatsje Kingman. Het plaatsje staat in het teken van Route 66, dat dwars door Kingman loopt. In de middag bezochten we het Historic Route 66 Museum. Voor mij – als echte Amerika-fan – fantastisch om te zien!

Wij verbleven 1 nacht in Best Western Plus King’s Inn & Suites. Een prima hotel voor onze korte pitstop in Kingman.

2 nachten in Palm Springs

Vanuit Kingman vertrokken we voor een prachtige rit naar Palm Springs. We reden urenlang door de woestijn en kwamen amper andere auto’s tegen. Een bijzondere ervaring.

Na vele uren rijden reden we Palm Springs binnen. Palm Springs is een tropisch oord middenin de woestijn. Het is een prachtig ‘filmisch’ stadje met veel groen en ontelbaar veel palmbomen. De temperatuur lag in Palm Springs al boven de 30 graden (in mei), ideaal voor een zwembad dag dus!

Palm Springs is een vakantiebestemming voor veel Amerikanen en fungeert als decor in diverse Amerikaanse films. Wij verbleven in we in Palm Mountain Resort & Spa. Pluspunten van dit hotel zijn het heerlijke zwembad en de centrale ligging vlakbij een winkelstraat.

3 nachten in San Diego

Vanuit Palm Springs reden we in ruim 2 uur naar San Diego. Hier verbleven we in het overheerlijke Paradise Point Resort & Spa. Wat een plek! Een heerlijk resort op een eiland met uitzicht op zee.

Naast het bezoeken van de dierentuin San Diego Zoo hebben we enorm genoten van het resort. Je kunt heerlijk eten bij het restaurant gelegen aan het water. Daarnaast is er een bootverhuur, meerdere zwembaden en een grote gym.

Bootverhuur bij Paradise Point Resort & Spa:

Rondreis Amerika San Diego

Vuurtje maken op het strand bij het resort:

Vuurkorf Paradise Point Resort Spa

4 nachten in Los Angeles

Van San Diego reden we naar Los Angeles via de prachtige Pacific Coast Highway. De route staat bekend om de prachtige uitzichten op de Stille Oceaan, schilderachtige kustplaatsjes en natuurlijke landschappen.

In Los Angeles verbleven we in Residence Inn Los Angeles LAX in de wijk Manhattan Beach. We waren positief verrast door de mooie en ruime appartementen. De accommodatie ligt vlakbij het vliegveld (8,5 km) en Manhattan Beach (1,8 km). Op loopafstand vind je een Target supermarkt en CVS Pharmacy.

Residence Inn Los Angeles LAX Manhattan Beach

Appartementen Residence Inn Los Angeles LAX/Manhattan Beach

Santa Monica State Beach Los Angeles

Santa Monica State Beach

In Los Angeles hebben we een bezoek gebracht aan de Santa Monica Pier en het Griffith Observatory. Beiden absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Daarnaast hebben we een georganiseerde bus tour door Beverly Hills gedaan (→ bekijk Hollywood and Beverly Hills Celebrity Homes tour), waarbij we huizen van bekende sterren hebben bekeken. Ontzettend toeristisch maar heel leuk om te doen.

1 nacht in Pismo Beach

We vertrokken vanuit Los Angeles voor een 3-uur durende reis naar Pismo Beach. Veel kunnen we niet vertellen over het plaatsje want we verbleven er slechts één nacht.

Het hotel in Pismo Beach was fantastisch en kunnen we iedereen aanbevelen. We sliepen in het Shore Cliff Hotel met uitzicht op zee. Onder het genot van een glas wijn hebben we de zonsondergang bekeken. Ondertussen zwom er een hele groep dolfijnen voor het hotel langs. Wat een plek!

Tip: wijn maken kunnen ze in Californië als de beste! Bestel een heerlijk flesje gekoelde wijn bij de receptie van het hotel en geniet van het fantastische uitzicht op zee.

Shore Cliff Hotel

Shore Cliff Hotel Pismo Beach

Hotel Pismo Beach

Uitzicht vanaf het balkon van ons hotel in Pismo Beach

3 nachten in Monterey

Vanuit Pismo Beach reden we door naar Monterey, waar we overnachten in het 4-sterren Abrego Hotel. Het hotel ligt op een centrale locatie, de kamers zijn erg netjes en de medewerkers vriendelijk.

In Monterey hebben we het Monterey Bay Aquarium bezocht, een mooi groots opgezet aquarium waar je voelt dat de medewerkers met respect en liefde omgaan met de dieren.

Onze laatste dag hebben we walvissen gespot bij Monterey (Monterey Bay Whale Watch). Een langgekoesterde droom! We hebben meerdere walvissen en baby walvissen gespot. Heel bijzonder om deze imposante dieren (waarvan er steeds meer van komen volgens de schipper) in het wild te zien.

Monterey Bay Whale Watch

Walvis tour Monterey

Tip: Wil je ook walvissen spotten bij Monterey en ben je snel misselijk of wagenziek? Houd er rekening mee dat de zee behoorlijk ruig kan zijn. Een reistabletje is in dat geval zeker geen overbodige luxe. Ook verkopen ze bij bij de haven een soort snoepjes met gember tegen de misselijkheid.

Mijn vrouw en zoontje zijn beide snel beroerd maar hebben de boottocht zo toch goed doorstaan. (In tegenstelling tot een gedeelte van de andere passagiers.)

Reis je met kleine kinderen? Wij waren erg benieuwd hoe de 3,5-uur durende boottocht op een wilde zee zou verlopen met een peuter van 2 jaar en kleuter van 4 jaar.

Onze jongste viel tot onze verbazing al in de eerste 5 minuten in slaap en heeft zeker twee uur liggen slapen bij ons op schoot. Ons dochtertje was in het begin van de boottocht heel nieuwsgierig naar de zee en de walvissen. Op de terugreis viel ook zij in slaap.

Erg leuk om wederom te zien hoe flexibel kleine kinderen kunnen zijn. Onze kinderen konden de wilde zee beter verdragen dan menig volwassene op de boot.

Einde van de reis

Vanuit Monterey reden we rechtstreeks naar het vliegveld van San Francisco en vlogen we weer naar Nederland. Enthousiast geworden na het lezen van dit reisverslag? Wij hebben 5 weken lang onafgebroken genoten van onze rondreis door West-Amerika.

Ik blijf West-Amerika ongelofelijk bijzonder vinden. Vooral de variatie in het landschap is prachtig; woestijn, diepe kloven, bergen, zee, bossen en meren. Om dat allemaal te combineren in één reis is heel bijzonder.

Wil je zelf een rondreis door West-Amerika maken? Hopelijk heb je inspiratie kunnen halen uit dit reisverslag. Bekijk ook vooral onze andere pagina’s voor meer informatie en inspiratie:

Auto huren in Amerika
Grand Canyon bezienswaardigheden
Helikoptervlucht Grand Canyon
Monument Valley bezoeken
Horseshoe Bend bezoeken
Las Vegas bezienswaardigheden

We wensen je heel veel plezier!